Tisztelt Látogató!
A legtöbb pékség - sütőüzem illetőleg egyéb tulajdonos vagy vezető kapásból sok ellenérvet - indokot hoz arra miért nem kell neki siló.
Példák: Kicsi az én üzemem ehhez!
Sokba kerül!
Csak a gond van vele!
Hova tegyem?
Most van még ami fontosabb!
A felsoroltakon kívűl még számosat lehetne idézni. Viszont igyekszem rövid és hasznos válaszokat adni a fentekre.
Kezdjük azzal, hogy "Kicsi az én üzemem ehhez!" ez egy igen érdekes megállapítás mivel egy vállalkozás esetében egy alapvetően relatív kijelentés. Véleményem szerint ha kifizetődően működik akkor, az már egy olyan vállakozás ahol van értelme a fejlesztésre áldozni. Legyen bármekkora a lisztfelhasználása. Sok-sok számot lehetne ide tenni, hogy bizonyítsam de ide inkább azt írom példának, hogy a "dagasztó" sokkal értékesebb munkát tud a zsákolás helyett végezni, és még hálás is lesz, hogy nem kell zsákolni. További fontos, hogy ma már nagyon változatos geometriájú-méretű silókat tudunk készíteni. Merem írni, hogy nincs olyan, hogy kicsi üzem, hiszen a termelő vállalkozásnál az alapanyag a legnagyobb mennyiségű termék, aminek a költségei nem csekélyek, sőt meghatározóak "mérettől" függetlenül.
Folytassuk azzal, hogy "Sokba kerül!", a fentebb tárgyalt megállapításhoz képest ez még jobban relatív. Sajnos nem tudok olcsóbbat, de jópár ötletem van, hogy miként lehetne olcsóbbá tenni. Viszont ezeket csak személyesen osztanám meg az érdeklődővel. Amit még idetartozóan megjegyezném már az ajánlati áram is kb 60-70 százaléka más ajánlatoknak. Illetve itt is lehetne számokat prezentálni mi a drága de ezt mivel annyifélék vagyunk személyesen tenném meg.
Az következik hogy "Csak a gond van vele!". A legrégebbi általam eladott magyarországi siló 10 éve működik gond nélkül(egy vízszelep háza repedt meg, azt kellett cserélni). A gyártónak van olyan ami 30 éve. Természetesen ez is egy berendezés ami elromolhat, viszont szinte végtelenül egyszerű, emiatt nagyon megbízható. A folyamatos fejlesztés is ebbe az irányba tart. Ha megengedi a tisztelt olvasó, hogy megosszam azt, hogy még nekem is első látásra kétségeim voltak a működőképességet illetően, de az első átadás óta nagyon tudom értékelni a rendszer egyszerűségét.
Viszonylag nagy nehézség az, hogy "Hova tegyem?", A kissebb műhelyek - üzemek létesítésekor nem igazán volt szempont, hogy legyen elég hely mind a bővüléshez mind a fejlesztéshez, hiszen nagyon sok vállalkozás szinte a semmiből teremtette meg a működés feltételeit. Minden nagyrabecsülésem az övék. Előbb vagy utóbb mindenki eljut arra a pontra, hogy a kezdeti elképzeléseinek megvalósítása után keresi a továbblépést. Mivel alapanyag mindig kell és ez a folyamat kezdete célszerű elmélkedni a silós megoldás telepítésén. Általánosan elmondható hogy ha a lisztraktár eléri a három méteres belmagasságot akkor közel annyi siló kapacítást tudunk telepíteni, mint amennyi a zsákosból is befért. Amennyiben ez nem járható út akkor a silók lehetnek egész távol is a dagasztótól, van olyan pékség ahol több mint ötven méter a dagasztási hely és a legközelebbi siló távolsága. A másik alternatíva ha nagy a üzemi csarnok akkor ott is megfelelő helyet lehet találni mivel a silók anyaguk miatt nem érzékenyek a hőmérsékletre és a párára sem, működik ilyen rendszer is. A harmadik alternatíva lehet egy külön erre a célra felépítendő épület, ez ugyan drágítja a beruházást de számításaim szerint, még így is tarható a 60-70%-os bekerülés egy hagyományos kültéri silóhoz képest. Az általam fejlesztendő siló rendszer ebből a szempontból kínál majd újat, ott erre nem lesz szükség.
A gyakori felvetésekből az utolsónak írt de talán az egyik legkevésbé megkerülhető "Most van még ami fontosabb!" . Itt ezen a helyen igazából nem is tudok és nem is akarok evvel vitába szállni, hiszen minden vállalkozás más és más mint mi emberek is, s ez nagyon jó dolog.
Viszont ha már idáig elolvasta akkor megköszönöm a figyelmét és kérem bíztosítson nekem egy órát a drága idejéből, hogy személyesen is megbeszélhessük
Köszönettel és Tisztelettel!
Sirankó Béla
+36305200199
sirankob@gmail.com